MI A  CSONTRITKULÁS?

 

A csontritkulás egy csontbetegség.  Leginkább az 50 évnél  idősebb  nőknél és  férfiaknál jelentkezik. A csontok porózussá válnak és törékenyek lesznek.  A  csontritkulásban szenvedők,  túl sok kálciumot veszítettek  a csontjaikból.A kálcium egy ásványi anyag, amely biztosítja a csont  erősségét és rugalmasságát. A  test  össz   kálciumának   99% -a  a csontvázban található.  Ebből látszik, hogy a szervezet alapvető  kálciumtartaléka,  pont a csontokban található. Itt kezdődik  minden. A  kálciumbevitel hiánya, illetve az  alultápláltság miatt,  az emésztőrendszer nyálkahártyájának rendellenessége vagy egy megváltozott hormonális állapot miatt,  kálciumhiány lép fel. Itt  kezdődnek a problémák. A kálcium hiányát, a  csontokban  lévő kálciumkészlet  biztosítja   annak érdekében, hogy  a szervezet   megfelelően működjön. Ez  a   folyamat  gyakran évekig  tart,  minden  látható  tünet  nélkül.  Egész idő alatt,   a  kálcium felszabadulása megbomlik,  és a demineralizáció   a  csontok  lágyítását     és a csontszövetek  porozitását  eredményezi,  illetve  csontlágyulás és csontritkulás alakul ki. Csontritkulás következtében  mozgási  nehézség,  a  csontokban  és ízületekben való fájdalom,  izomgörcs  és izomgyengeség, testmagasság  csökkenése,  fokozott   csonttörésre való hajlam,  sőt   spontántörés is kialakulhat.   A  csontritkulás   pontos diagnózisát  gyakran csak a betegség előrehaladtával  állapítják  meg,    amikor  már   a csontsűrűség  annyira lecsökkent, hogy  még  egy  hirtelen mozdulat  vagy  egy  látszólag  egyszerű  mozudulat  is   csonttörést  okozhat.

KIK  A  LEGINKÁBB  VESZÉLYEZTETETTEK?

 

Leginkább  a  változókorban  lévő   nők  és   még  inkább a  klimax utáni nők  veszélyeztetettek,  akik korán  elvesztették a menstruációs ciklusukat  (45 éves kor előtt),  vagy  a  petefészek  és  a  méh  műtéti  vagy spontán  módon való eltávolítása után vannak, és azok a  nők, akiknek hosszabb menstruáció nélküli  időszakuk  volt,  valamint azok,  akik  később kapták meg  a menstruációt (menarha).  Az 50  évnél idősebb nőknél, a csontritkulás következtében  fellépő  csonttörések kockázata  éppoly  nagy,  mint a szív- és érrendszeri  megbetegedéseké, valamint 4-6-szor magasabb a mellrák  kialakulásának veszélye.  A nemi hormonok, azaz  az nőknél az ösztrogén  és a férfiaknál a  tesztoszteron,  védőhatást  fejtenek ki  a  csontoknál.  Ezen  hormonok   csökkenése,  különösen ezen hormonok  elvesztése  a  változókor  után, a  csönttömeg  fokozatos elvesztéséhez  vezet,  amely a csönttömeg  évenkénti  2-4%-át  teszi  ki   azoknál a  nőknél, akik 5-10 évvel a menopauza utáni időszakban vannak.

 

HOGYAN CSÖKKENTHETŐEK A KOCKÁZATI TÉNYEZŐK?

 

A csontritkulás, legtöbb esetben, megelőzhető. Sokaknál, ez  kezelhető is.  Az   életmód  megváltoztatásával,  vannak olyan lehetőségek, amelyekkel megelőzhető a csontritkulás. Az 50 év fölötti személyeknek napi  1500 mg kálciumra van szükségük  ahhoz, hogy megőrizzék a csonttömegüket és csökkentsék a csonttörések kockázatát. Ahhoz, hogy bevigyük ezt a kálciummennyiséget a szervezetbe,  a következőkre van szükség:

- kiegyensúlyozott  étkezés

- kálciumban gazdag ételek fogyasztása, mint a tejtermékek (főleg a saj és a joghurt). Két pohár tej  600 mg kalciumot biztosít a szervezetnek  és  a  D-vitamint is, amely segíti a szervezet kálcium felszívódását

-  alkohol-  és a koffeinfogysztás  korlátozása

-  a dohányzás  elhagyása ( beleértve a helységet,  ahol dohányoznak)

 - aktív  élet: gyors  séta,  könnyű  aerobic  és tánc,  ezek segítenek  megtartani az  erős csontozatot

MILYEN KÖVETKEZMÉNYEI  LEHETNEK  A CSONTRITKULÁSNAK?

 

A csontritkulás, a csonttörés leggyakoribb problémája. Leggyakrabban csípőtörést,  csigolyatörést  és  csuklótörést idéz elő. A csípőtörés a legsúlyosabb, hiszen  tartós rokkantsághoz vezethet,  hosszú távú kórházi kezelést igényel  és az önnálló élet  elvesztéséhez vezet. A korai szakaszban nincs semmilyen  tünet, de  a csontok  törékenységéhez és  meggyengüléséhez,  majd   a csontok,  különösen a csukló-   és csípőcsontok, nagyon könnyű  töréséhez,  súlyosabb esetben  a  gerinc  meggörbüléséhez,  sőt  töréséhez  is vezethet.  A  jól  megtervezett edzésprogrammal már fiatal korban  sokat  tehetsz  annak érdekében, hogy megakadályozd az ilyen súlyos  csontsűrűség csökkenését,  és  megelőzheted a csontritkulást is.  Már ma el kell kezdened a harcot, mert   ha  későbbre hagyod, akkor a tested nem lesz képes megszokni a  mozgást  és  valószínűleg,   nagyon gyorsan abbahagysz   bármilyen  edzésprogramot.

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLHATÓ A CSONTRITKULÁS?

 

A csontritkulás megelőzhető, lelassítható annak folyamata, valamint kezelni is lehet. Természetesen, minél  hamarabb elvégzik a csontsűrűsűg mérését és mágállapítják a csontritkulás kialakulásának kockázatát, annál nagyobb a lehetőség anna megelőzésére és/vagy kezelésére.  Egy változókorban  lévő nő csonttömege és a csontsűrűsége, és a változókor  utáni csontvesztés, ez  a két legfontosabb  tényező  a  csontritkulás  kialakulásában. Manapság  már mérni lehet a  változókorban lévő nők csontsűrűségét  BMD vizsgálat  segítségével (osteodenzitrometria). Ezen kívül  még egyéb vizsgálatok is segítenek, mint például a biokémiai marker teszt és  a csontmarker teszt. Ezek  kiszűrik azokat embereket, akik  rohamosan veszítenek a csontozatukból. A denzitometriás és  az biokémiai marker  teszt  segítségével  ki  lehet  szűrni azokat  változókorban lévő  nőket, akik  nagy  valószínűséggel  csontritkulásra  hajlamosak és amely lehetővé teszi a  megelőző kezeléseket, még mielőtt  túl sok csontozatot  veszítenének.

 

INFORMÁCIÓK A CÉGRŐL

 

  • Adóazonosító  101092987
  • Azonosítő szám  08554129
  • Tevékenységi kód    3250

Elérhetőség

 

Narcissus d.o.o.

Szerbia, Ada,  Molski Put 3.

024/852-611

024/853-396

narcis.ada@gmail.com

Copyright © 2018 Narcissus